Actueel Beleid Vogels Foto's Belvedere Links Contact

Natuur- en milieucoöperatie Rivierduingebied

  13.05.2014 Snoeiworkshop 29 maart 2014


Tja je kan dan wel een aantal nieuwe fruitbomen op je erf planten maar die hebben onderhoud nodig direct nadat je ze gezet hebt.

Tijdens de Koningsfietstocht van vorig jaar kwam de heer Ko Reinhout bij de Kalverschuur langs.

Mevrouw, zei hij, nadat we aan elkaar waren voorgesteld door een van onze vrijwilligers, komt u eens mee naar de appelbomen.

Blij dat ik was omdat deze naar horen zeggen “fruitboom kenner”, wel even naar onze nieuwe en oude fruitbomen wilde kijken, liep ik opgetogen met hem mee.

Deze boom is niet goed gesnoeid! Begint hij en wijst naar een schamel appelboompje die ik enkele weken tevoren uit de tuin van onze dochter heb gered en waarvan ik de meeste takken flink heb ingekort om het mee te kunnen nemen.

Ik pruttel enkele verontschuldigingen en vertel hem over de plannen die we hebben voor onze aftakelende boomgaard.

Verrast en erg blij ben ik dan ook met zijn aanbod om hier komend jaar een workshop snoeien te geven want alle fruitbomen hebben wel een grote beurt nodig en veel meer kennis van bomen dan het planten hebben we niet.

En dan eindelijk is het zover, op zaterdag 29 april, een prachtige lente dag, stromen ruim 35 mensen de Kalverschuur binnen, de zaal zit helemaal vol! Na een uur van uitgebreide uitleg en verhalen over het hoe en wat met fruitbomen en struiken waar we ademloos naar luisteren en volop onze vragen mogen afvuren, mogen we naar buiten de zon in.

Snoeien doet groeien!

En resoluut gaat de schaar er in, vakkundig wordt mijn dochters mishandelde boompje bewerkt en daardoor verzekerd van een mooie toekomst als fruitboom.

Ko blijkt een oude rot in het vak, een fruitboomspecialist, en heeft een loopbaan van ruim 40 jaar achter de rug in fruitbomen, is een kweker- snoeier- docent en ambassadeur van fruitbomen bij uitstek en is een graag geziene gast in binnen-en buitenland.

Maar nu met de Fut! en ik doe het wat rustiger aan zegt hij, maar laat tijdens het snoeien ondertussen alle aanwezigen genieten van zijn simpele uitleg en duidelijke aanwijzingen.

Van de ene naar de andere boom lopen we, elk heeft een eigen verhaal en aandacht en soms gaat de zaag erin.

Ik doe mijn handen wel voor mijn ogen! roep ik hem toe als er weer een grote tak vol ontluikende perenbloesem naar beneden komt, tja wat moet dat moet maar.

Als ook de rode en zwarte bessen onderhanden worden genomen worden de afgesneden stekken gretig aanvaard door de deelnemers en begint het bij de aanwezigen te kriebelen, maar helaas de tijd is al bijna om.

Voor alle mensen is er een verslag voor thuis en wij krijgen het door Ko meegebrachte jonge boompje en stek, die zo nieuw zijn dat het nog geen naam heeft.

Strikt geheim heeft de kweker gezegd, ook Ko kan ons niets vertellen.

Het was een prachtige maar vooral leerzame “Workshop” en velen zullen waarschijnlijk direct thuis met het groen aan de slag zijn gegaan.

Na afloop bedankt Maarten Schoone Ko Reinhout en verrast hem als een blijk van waardering met een mooi Paasstuk en een gevulde enveloppe.

De maandag daarop rijdtopnieuw de auto van Ko het erf op, "zal je boompjes nog even snoeien" zegt hij en wijst naar mijn eigen jonge fruitbomen.

Ik krijg prive les! en als hij naar zijn demonstratie boompje vraagt? laat ik trots Zijn! nieuwste boompjes zien in de boomgaard. De ene heet nu: “Reinhout” en de andere …… “Ko”. "tot an z'n enkels in de grond!"

Christine Rill
Overige artikelen.
 
Nieuws

16.04 Foto's tulpenloop '22
22.03 Het eerste kievitsei

Waarnemingen

laatste waarneming
03.01 Vlinders '16-'20
Volg hier alle waarnemingen LIVE

Agenda

16.04-01.05 Kalverschuur geopend
16.04-07.05Tulpenroute
16.04Tulpenloop kalverschuur
16.04-01.05Tulpenwandeling


 © NMC Rivierduingebied


Vrienden van het Rivierduingebied                          Vrienden van het Rivierduingebied                          Vrienden van het Rivierduingebied                          Vrienden van het Rivierduingebied

adlus advisering                     Vrienden van het Rivierduingebied                     Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied

Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied

Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het RivierduingebiedOok vriend worden?