| ![]() |
![]() |
26.08.2012 Infocentrum en het Rivierduingebied Het infocentrum is een initiatief welke in gang is gezet om de burger bij de boer, of juist de boer bij de burger te betrekken. Wij willen als Natuur en milieucoöperatie graag de banden met de maatschappij aanhalen en versterken. Samen zorgen we er namelijk voor dat het gebied waarin wij wonen, werken en leven behouden blijft, voor nu en in de toekomst. Boer en burger zijn hierin onlosmakelijk aan elkaar verbonden, want de boeren maken hier het rivierduingebied; zonder onze boeren zijn er geen akkers en dus geen akkervogels, zijn er geen weilanden en dus geen weidevogels, zijn er geen kruidenstroken, akkerranden, geen koeien in de wei, geen wandel- en fietspaden over boerenland, geen plasdras gebieden, geen nestbescherming en geen onderhoud aan bossen, bermen en picknickplaatsen. Maar we kunnen ook niet zonder burgers en bezoekers, zonder hun hebben wij en het gebied geen maatschappelijk draagvlak, welke zo belangrijk is voor het voortbestaan van een belangrijk gebied, in dit geval een belvedère gebied. Samen staan we nu eenmaal sterker.
Het Rivierduingebied De ontwikkelingsgeschiedenis van het polderlandschap kenmerkt zich niet door continuïteit, maar door enkele ingrijpende sprongen: land, moeras, zee en drooglegging. Bijzonderheid daarbij is dat het gebied een geruime tijd geen land maar water is geweest. Na de inpoldering is er door de mens een nieuw landschap gemaakt. Dit lijkt maagdelijk, maar mens en natuur hebben hier eerder hun sporen achtergelaten. De polder is helemaal geen nieuw land, het heeft alleen een tijdje onder water gestaan. Het Rivierduingebied is een gelaagd landschap met een rijk verleden. In de ondergrond van het Rivierduingebied ligt een uniek en verborgen landschap met eeuwenoude kreken, oeverwallen en rivierduinen waarop vele belangrijke en unieke archeologische vondsten zijn gedaan: de Swifterbantcultuur.
Een korte geschiedenis van het Rivierduingebied: Voor onze voorouders was het Rivierduingebied, vanwege de natuurlijke rijkdom, een aantrekkelijke vestigingslocatie. Op de nederzettingsterreinen zijn botten gevonden van onder andere zeehond, oeros, edelhert wildzwijn, Eland, bever en otter. Voor wat betreft vogels, zijn onder andere wilde eend, kuifeend, wilde zwaan, aalscholver en zeearend vertegenwoordigd. Hazelnoot en wilde appel vormde een deel van het plantaardig voedsel. De mensen van de Swifterbantcultuur hebben ook hun overledenen in het gebied begraven. Zo zijn aan de Visvijverweg en aan de Kamperhoekweg grafvelden gevonden. Nederzettingen zijn onder andere gevonden aan de Visvijverweg, Klingenweg en in het natuurgebied de Kamperhoek. Veel van deze terreinen zijn bij de inrichting van het gebied uitgespaard, zodat ze behouden blijven. Voor de bestudering van de prehistorie in onze tijd is het Rivierduingebied van grote betekenis. Allereerst omdat er zoveel prehistorische nederzettingsresten in uitzonderlijk goede conserveringsomstandigheden bewaard zijn gebleven. Maar vooral ook omdat de nederzettingen een overgangsfase vertegenwoordigen waarin de mens van jagen/verzamelen naar landbouw overging. De onderzoeken in het Rivierduingebied wierpen een compleet nieuw licht op de ‘agrarische revolutie’. Voor het eerst kon worden aangetoond, land landbouw niet een schokbeweging was, maar dat inheemse jagers/verzamelaars langzaamaan ‘typische’ verworvenheden van agrarische samenlevingen in hun eigen bestaanswijze integreerden. Men bleef primair van jagen/verzamelen leven, maar maakte nu ook potten van aardewerk, hield koeien, varkens en schapen en verbouwde zelfs primitieve graansoorten! De vondsten in het Rivierduingebied zijn naamgevend voor de Swifterbantcultuur. Kenmerkend voor deze cultuur zijn de potten van aardewerk, die een S-vormige doorsnede van bolle bodems hebben.
• Zuiderzeetijd
• Inpoldering Maar tijdens het graven van de sloten in het Rivierduingebied viel er iets op. De ondergrond was niet overal gelijk, er zaten oeverwallen en rivierduinen in. Een hele nieuwe wereld werd gevonden. Het vormde de aanleiding om meer weg- en tochtbeplantingen toe te voegen van in de rest van Oostelijk Flevoland gebruikelijk was. Ook werden landschappelijke bosjes toegevoegd, met een inrichting die gebaseerd werd op de stroomruggen. En namen van diverse straten en watergangen, zoals Klokbekerweg, Klingenweg en Vuursteentocht, werden vernoemd naar gevonden gebruiksvoorwerpen uit de Swifterbanttijd. Voor de landbouwschuren werd een nieuw type schuur geïntroduceerd, moderner dan de schokbetonschuren uit de Noordoostpolder. Naast de akkerbouwbedrijven werden in dit gebied op de ‘slechtere gronden’ en bij de entree van de polder ook melkveebedrijven geplaatst. Hierbij deden de eerste ligboxenstallen van Flevoland hun intrede. Met deze stallen kwam ook een nieuw tijdperk van denken over het leven van de boer. Overdag werkte hij op zijn hypermoderne bedrijf en ’s avonds om zes uur zou hij, net als een burger, klaar zijn er naar huis gaan. Het woonhuis werd daarom losstaand op het erf geplaatst, om uitdrukking te geven aan de boer met vrije tijd die ’s avonds niets met zijn bedrijf te maken heeft. In de architectuur van de boerderijen is ook de verandering in de pachtwet af te lezen. Het was niet meer vanzelfsprekend dat alle gebouwen eigendom bleven van de Staat. Er kwam daardoor meer vrijheid, en dus variatie, in de architectuur. Niet alle woonhuizen en bedrijfsgebouwen zijn meer ontworpen door de Rijksdienst zelf. Na de ontginning en inrichting van de polder heeft de tijd niet stil gestaan. Het massaal verschijnen van windmolens in dit gebied is de meest in het oog springende verandering. Maar ook de bebouwing breidt uit, zowel van de kernen als op de erven. Het landgebruik verandert: de bedrijven worden grootschaliger, bloembollenteelt doet haar intrede, er wordt geëxperimenteerd met nieuwe akkerbouwgewassen en agrarische bedrijven verbreden hun werkzaamheden. De A6 is er gekomen, en onlangs nog werd de Hanzelijn en Overijsselseweg aangelegd. Het landschap is levend en voortdurend aan veranderingen onderhevig. Overige artikelen. |
Waarnemingen
Agenda
|