Actueel Beleid Vogels Foto's Belvedere Links Contact

Natuur- en milieucoöperatie Rivierduingebied

  29.11.2012 Honderd keer en meer door het Rivierduingebied.

Hij komt uit een roemrijk geslacht van sporters, de familie Stavenuiter.

Geweldige schaatsers en even zo goede wielrenners. En Kees is er daar één van.

Van origine tuinder en dan vooral in de bloemkool, maar enige jaren terug zijn bedrijf verkocht en zodoende kwam er tijd vrij om af en toe een rondje om het IJsselmeer te fietsen.

Een rondje houdt in grote lijnen in vanuit Andijk naar Medemblik, Den Oever, Makkum, Workum, Koudum, Galamadammen, Rijs, Oudemirdum, Nijemirdum, Lemmer, Bant , Emmeloord, Nagele, Lelystad, Enkhuizen en weer naar Andijk, totaal 196 kilometer.

Het was in 2008 dat hij iemand tegen het lijf liep, of eigenlijk fietste, die bezig was om in 10 jaar 500 keer om het IJsselmeer te fietsen. En zo ontstond er een soort samenwerkingsverband. Die 500 werden voltooid maar het rondjes fietsen ging door en voor 2012 nam Kees zich op een gegeven moment voor om 100 keer rond te gaan in één jaar. Op 6 maart was de eerste en nu, op 24 november nummer 100!!

Het lijkt natuurlijk heel saai, telkens hetzelfde rondje, maar dat is een enorme vergissing. Ten eerste het verschil in linksom of rechtsom, afhankelijk van de windrichting, maar vooral de weersgesteldheid maakt al dat het geen keer hetzelfde is. Soms bloedheet in de zomer, maar zoals maandag 19 november, de hele dag in de mist bij 3 graden.

En wat te denken van de natuur. Deze is werkelijk alle keren verschillend door het verloop van de seizoenen. Daarvan is ook afhankelijk wat je zoal tegenkomt onderweg. In april de eerste zwaluwen, ook de oeverzwaluwen vlakbij de Ketelbrug, in november de komst en in april het vertrek van duizenden ganzen in vooral Friesland. En de bollenvelden in april en soms de lucht in mei zwanger van geur van het fluitenkruid. Dit allemaal nog afgezien van de bijzondere ontmoetingen onderweg met zilverreiger, vos, ree, zeehond, wulp, grutto en geitenhouder. Deze laatste woont in Hemelum en je ruikt hem al van verre omdat er ook wat nog complete bokken wonen. Kees heeft er daar onlangs één van gekocht om zijn geit te laten dekken. Want hij woont dan wel niet op een boerderij , maar bij zijn huis is het een complete dierentuin, met konijnen van bijna een meter lang en geiten, katten enz. De bok staat nu wat verder in de polder geparkeerd, want bij de zorgboerderij waar Kees vrijwilliger is, was hij iets te dicht onder de mensen.

En dat was nog maar de natuur. Wat te denken van de mensen langs het parcours, die in de loop der tijd vrienden geworden zijn. Zo is er een vaste opsteekplaats bij Marry en Aart de Kuiper aan de Visvijverweg in Flevoland, waar zeer regelmatig koffie met koek wordt geserveerd en soms wel meer dan dat. En dan bakkerij Breimer in Lemmer, ongeveer halfweg het rondje, waar als het erg nat en koud is je kleren even in de oven gaan en je die weer lekker warm terugkrijgt en waar het personeel direct voor je klaar staat.

Kortom, het lijkt zo saai, maar het is grote rijkdom dit te kunnen en mogen doen.

Overige artikelen.
 
Nieuws

16.04 Foto's tulpenloop '22
22.03 Het eerste kievitsei

Waarnemingen

laatste waarneming
03.01 Vlinders '16-'20
Volg hier alle waarnemingen LIVE

Agenda

16.04-01.05 Kalverschuur geopend
16.04-07.05Tulpenroute
16.04Tulpenloop kalverschuur
16.04-01.05Tulpenwandeling


 © NMC Rivierduingebied


Vrienden van het Rivierduingebied                          Vrienden van het Rivierduingebied                          Vrienden van het Rivierduingebied                          Vrienden van het Rivierduingebied

adlus advisering                     Vrienden van het Rivierduingebied                     Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied

Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied

Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het RivierduingebiedOok vriend worden?