Actueel Beleid Vogels Foto's Belvedere Links Contact

Natuur- en milieucoöperatie Rivierduingebied

  28.10.2013 Herfstige paddenstoelwandeling

Zaterdag 26 oktober ! Hmmm best wel zin in die paddenstoelwandeling van het Rivierduingebied vandaag, het is prachtig weer, een prima temperatuur en de hele dag zal de zon schijnen. Ditmaal starten we niet vanaf de Kalverschuur aan de Visvijverweg, maar verzamelen we ons op de Plavuizenweg bij de brug over de tocht.

Even over half twee tellen we al ruim 30 personen en na uitleg over groei wijze van 3 groepen paddenstoelen stappen we onder begeleiding van het echtpaar van Duuren uit Dronten, echte paddenstoeldeskundigen! het bospad op. Na nog geen 10 meter hebben een eerste vondst! Een kanjer van een straat-champignon! Die vult gemakkelijk in zijn eentje dat blauwe doosje uit de supermarkt en zoals mevr van Duuren vertelt, heel goed eetbaar en lekker ook! Dat je goed moet oppassen met eten van wilde paddenstoelen leert ons het bericht van afgelopen week van een hele familie die in het ziekenhuis belandden na het eten van zeer giftige paddenstoelen uit het bos.

Deze is eetbaar lacht ze na haar verhaal, wie wil hem? We bewonderen de enorme hoed maken foto`s en loeren direct verder het struikgewas in, ja dat smaakt naar meer! We hoeven niet veel verder te zoeken de bosrand staat vol met hoedjes, groot, bruin, vaalpaars, geel, klein tot piepklein de meest bizarre namen komen voorbij, het suist me.

Wat leuk al dat grut maar onthouden? kan ik wel vergeten totdat ik een heel pieterig paddenstoeltje aanwijs, eum… dat is een breeksteeltje! En de daad bij het woord toevoegend tikt mevr van Duuren tegen het miniatuurtje, Pats! ziedaar een breeksteeltje doet zijn naam eer aan.

Even staar ik naar het geknikte exemplaar , tja dat zal ik zelfs wel kunnen onthouden….. Na amper 10 minuten besluit men de groep op te delen, want er word zoveel gevonden zoveel te zien en we lopen te veel verspreid op het pad.

We genieten, pracht weer en in prima gezelschap speuren we ieder een stukje bosgrond af, of genieten even van een glimp van ons polderlandschap in herfstkleuren. Ha daar is weer iets gevonden! Dhr van Duuren toont met plezier een ietwat ongewoon exemplaar, wit lang, gegroefd en ook nog een hoedje van niks, alsof iemand er op had zitten kauwen en had uitgespuugd; een Kluifzwam! roept hij dan vrolijk, blij een wat zeldzamer exemplaar tegen te komen. En ja ook die kan ik dus onthouden!

Op de omgevallen half vergane bomen is het een feestje we vinden flink veel kostgangers , een tondelzwam, oortjes zwammen, elfenbankjes en een hele tronk vol peksteeltjes. We krijgen uitleg over de kleine en grotere inktzwammen, onvermoeibaar stapt onze kenner door het bos en heeft een antwoord op al onze vragen over een witte een gele een platte enz. enz.

Na tijdje zien we iets roods , te groot voor een kabouter, de andere groep wandelt terug tussen de bomen en samen gekomen strijden we lachend om wie het meest bijzondere exemplaar heeft gezien. Voor mij is dat die kluifzwam, voor hen een oesterzwam, beide om van te watertanden maar ik geef toe dat ‘Oesterzwam’ een stuk smakelijker klinkt!

Als we in de Kalverschuur arriveren staat daar koffie of hete chocolademelk met slagroom naar keuze voor ons klaar. Martine Schoone heeft ditmaal lekkere cupcakes gebakken met champignons, wel heel toepasselijk!

Bedankt! Ze waren een heerlijke verrassing na een mooie wandeling! Beide voor herhaling vatbaar zou ik zo zeggen!

Klik hier voor de foto's gemaakt door Koos Bax.

Klik hier voor de foto's gemaakt door Wim van de Kieft en Hinke Cuperus.

Christine.


Overige artikelen.


 
Nieuws

16.04 Foto's tulpenloop '22
22.03 Het eerste kievitsei

Waarnemingen

laatste waarneming
03.01 Vlinders '16-'20
Volg hier alle waarnemingen LIVE

Agenda

16.04-01.05 Kalverschuur geopend
16.04-07.05Tulpenroute
16.04Tulpenloop kalverschuur
16.04-01.05Tulpenwandeling


 © NMC Rivierduingebied


Vrienden van het Rivierduingebied                          Vrienden van het Rivierduingebied                          Vrienden van het Rivierduingebied                          Vrienden van het Rivierduingebied

adlus advisering                     Vrienden van het Rivierduingebied                     Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied

Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied

Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het Rivierduingebied                      Vrienden van het RivierduingebiedOok vriend worden?